Фото: Министерския съветЗадълбочаването на активния диалог и сътрудничеството във всички сфери

...
Фото: Министерския съветЗадълбочаването на активния диалог и сътрудничеството във всички сфери
Коментари Харесай

Янев се срещна с посланика на Франция Флоранс Робин

Фото: Министерския съвет

Задълбочаването на дейния разговор и съдействието във всички сфери от съвместен интерес бяха разисквани на среща сред министър-председателя Стефан Янев и посланика на Френската република Флоранс Робин, оповестиха от пресслужбата на служебния кабинет.

Премиерът е подчертал, че Франция е стратегически сътрудник и съдружник за България, като е обърнал внимание, както на основното значение на двустранните връзки, по този начин и на положителното съдействие в границите на Европейски Съюз и НАТО.

Посланик Робин е дала висока оценка на работата на служебното държавно управление, като е подчертала върху бързия прогрес, който кабинетът отбелязва, по своите основни цели.

Министър-председателят Стефан Янев е удостоверил, че се поставят обилни старания по отношение на подготовката на идните избори, тъй че да се подсигурява тяхната почтеност и бистрота. Българският министър председател е употребявал опцията, с цел да благодари за съдействието, което френските управляващи оказват за безпрепятственото осъществяване на изборите на територията на Франция. Същевременно Янев е показал, че се работи интензивно и за реализирането на настоящите въпроси от националния дневен ред в подтекста на европейския.

По европейския дневен ред в границите на срещата са били разисквани тематики, които се отнасят до общественото доближаване и климатичния преход.

Специално внимание е било обърнато на Плана за възобновяване и резистентност. В тази връзка българският министър-председател е отбелязал, че националните ни старания са ориентирани в две направления. Фокусът, от една страна, е върху инструментариума на Плана за качествено и дейно икономическо развиване, което след това се чака да има и съответстващ положителен обществен резултат. В това отношение се трансформира философията на Плана в съгласуваност с Европейската комисия, включвайки планове, които да допринесат за стопанска система с висока добавена стойност.

Социалната проблематика също е значим приоритет по отношение на уговорките по декарбонизация и " Зелената договорка ". Подчертано е било, че България е изправена пред редица провокации в този подтекст, защото поминъкът на доста български фамилии е обвързван с въглищните централи. В този аспект България ще направи нужното, с цел да отбрани ползите на своите жители, ангажирани в тези производства. Предвиждат се съответни стратегии и ограничения в тази посока, тъй че да се подсигурява равномерен преход и промяна на съответните енергийни мощности, като се минимизират възможните обществени негативи.В рамките на срещата са били дискутирани и спомагателни въпроси, свързани с вероятностите за по-ефективно съдействие в сферите на енергетиката и отбранителната промишленост, науката и образованието, културата и изкуството.

Акцент е бил подложен и върху идното Френско председателство на Съвета на Европейски Съюз през 2022 година и на опциите за ползотворно съдействие и поддръжка във връзка с редица формати в подтекста на неговата подготовка.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР